Majoritatea centrelor medicale din Arad nu mai au fonduri pentru analize gratuite

de Adina Oşan, Marian Buga - Mediafax

Foto: Publimedia//Shutterstock

În ultimele zile, pacienţii asiguraţi din Arad care vor să îşi facă analize medicale au aflat că la majoritatea laboratoarelor din judeţ trebuie să plătească, pentru că nu mai există fonduri pentru decontarea acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fără fonduri au rămas cele mai mari centre medicale din Arad, dar şi majoritatea celorlalte unităţi, doar reprezentanţii câtorva laboratoare mici, din cartiere, afirmând că mai au fonduri pentru două-trei zile.

"Deocamdată, nu mai facem programări pentru analize decontate, pentru că nu mai avem fonduri", afirmă o reprezentantă al Centrului Medical Laser System Arad.

"Fondurile s-au terminat, putem face analize doar contra cost sau vă putem programa pentru luna septembrie, când vin alţi bani, dar condiţia este ca la data respectivă să mai fie valabilă trimiterea de la medicul de familie", a declarat o reprezentantă a centrului Bioclinica din Arad.

Într-o informare transmisă, luni, de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Arad, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, se arată că în 2012 existau 16 laboratoare de analize în judeţ, iar în acest an sunt 19, deşi fondurile sunt mai puţine.

Astfel, conform sursei citate, în primul semestru al anului trecut, suma alocată laboratoarelor de analize medicale a fost de 2.457.425 lei, iar în primul semestru al anului curent a fost de 1.987.967.

"Ceea ce interferează, de asemenea, cu gradul de epuizare al fondurilor alocate este şi adresabilitatea pacienţilor, respectiv existenţa listelor de aşteptare ale laboratorului, cu influenţă financiară asupra sumelor alocate uneori pentru luna în curs, dar de multe ori şi pentru lunile următoare celei în care asiguratul se prezintă pentru programare", se mai arată în informarea CJAS Arad.

Potrivit sursei citate, "din punctul de vedere al alocării suplimentare, există perspectiva rectificării bugetare în semestrul II", dar nu se cunosc sumele ce ar putea fi alocate judeţului şi nici data la care ar veni banii.

În Arad, costurile analizelor uzuale de sânge sunt cuprinse între 150 şi 200 de lei.

 

 

Versiune mobil | completa