Angajaţii Camerei Agricole Arad nu şi-au primit salariile de trei luni. Consiliul Judeţean cere ajutorul Guvernului

de Pacala Dana - Mediafax, Marian Buga - Mediafax

Foto: Mediafax (Ovidiu Micsik)

Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu (PDL), a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei consilierilor judeţeni, că a transmis Guvernului un memoriu privind dificultăţile financiare pe care le întâmpină, de câteva luni, Camera Agricolă a judeţului.

"Această instituţie, finanţată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Legea bugetului de stat, se confruntă cu o situaţie fără precedent: lipsa fondurilor pentru plata salariilor şi desfăşurarea activităţii", a afirmat Ioţcu.

El a precizat că angajaţii nu şi-au primit salariile de trei luni.

Veniturile proprii realizate de Camera Agricolă Arad în 2012 au fost de 90.900 de lei, din care venituri din proiecte 19.500 de lei, iar venituri din cursuri de calificare 71.400 de lei.

În 2013, bugetul alocat a fost de 239.000 de lei, "sumă care a asigurat funcţionarea normală a instituţiei pentru patru luni".

"Doar plata drepturilor salariale ale personalului Camerei Agricole Judeţene Arad, pe perioada aprilie-iunie 2013, se ridică la 180.000 de lei. De asemenea, există restanţe la furnizori în sumă de 3.771 de lei", a spus Ioţcu.

Preşedintele CJ a afirmat că la Camera Agricolă au fost supendate telefoanele din cauza neplăţii facturilor, existând şi alte "deficienţe care fac imposibilă desfăşurarea activităţii în condiţii normale".

"Prin neplata drepturilor salariale în această perioadă, Direcţia de Finanţe Publice Arad urmează să calculeze majorări de întârziere şi penalităţi pentru contribuţiile salariale neplătite la timp şi emiterea de titluri executorii pentru acestea. Neplata drepturilor salariale cauzează dificultăţi şi în activitatea profesională a salariaţilor", a declarat Ioţcu.

Camera Agricolă Arad are 18 angajaţi.

În urmă cu o lună, preşedintele CJ afirma că bugetul pe 2013 al Camerei Agricole Arad a fost epuizat, instituţia intrând în incapacitate de plată.

Potrivit HG 1609/2009, camerele agricole judeţene sunt instituţii publice descentralizate, cu personalitate juridică, aflate în subordinea consiliilor judeţene, finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

 

Versiune mobil | completa